Stel je een doel

Stel je een doel

Category : hardloopblessures

Een verhaal uit de praktijk

Een van de onderdelen van de behandeling van patiënten binnen de fysiotherapie is het stellen van doelen samen met de patiënt. Een jaar geleden kwam er een patiënt bij mij onder behandeling die zijn loopafstand moest gaan vergroten. “Moeten” vind ik een groot woord, in dit geval kende het wel een medische noodzaak en was het op zijn plaats. Patiënt liep in oktober 2015 circa 200 m bij mij op de loopband tijdens een behandeling. Omdat dit zo’n korte afstand is en je daarmee het winkelcentrum nog niet door kan zie je dat mensen vaak nog minder gaan lopen.  Veel gehoorde woorden: “weet je wel hoeveel energie dat kost en hoe zeer dat doet in mijn benen“.

Wat houdt de behandeling in

Tijdens de behandelingen wordt het lopen op de loopband uitgebreid. Daarnaast krijgt de patiënt de instructie om zelf regelmatig buiten te lopen. Met name de dames onder deze groep zeggen dan al snel: “weet je wel hoeveel ik in huis loop”. Uitleg wordt gegeven dat die afstanden maar beperkt zijn waarbij je iedere keer even stilstaat.  Dat zorgt niet dat de loopafstand buiten groter wordt. Naast het promoten van lopen(met name bij circulatieproblemen is lopen van belang) en bewegen informeren we ook hoe het met de verdere leefstijl van patiënt is zoals eetgewoontes, medicijngebruik, alcoholgebruik en roken. Ik zal daar later in een andere blog nog een keer uitgebreid op in gaan. Omdat je vaak voor een aantal maanden optrekt met een patiënt kan je de leefstijl regelmatig terugkoppelen.  Ik kies meestal voor terugkoppeling op een informele manier, mede afhankelijk van de situatie. Ik krijg graag een eerlijk antwoord, daar kunnen we tenslotte beide iets mee.

De praktijk

Even terug naar mijn verhaal. Deze patiënt had hij zich als doel gesteld met de Drechtstadloop van 2016 mee te lopen en daar de 5 km prestatieloop te doen. Hij had aan mij de vraag gesteld of ik  met hem meeging. Omdat ik regelmatig ga (hard)lopen heb ik gelijk ja gezegd, dat maakte het doel nog leuker. Ik vond zijn doel heel ambitieus, hij had meerdere klachten, er bestond zeker een mogelijkheid dat er een complicatie op zou treden.

Ondertussen zijn we een jaar en veel gesprekken op de loopband verder. Patiënt heeft het echt super goed gedaan. Naast dat hij de “frietpan” minder aangedaan heeft,  heeft deze zomer op zijn vakantieadres veel gelopen. Hij loopt nu regelmatig buiten een afstand tussen 2 en 4 km naast dat hij bij mij op de loopband staat. Hij is er helemaal klaar voor om de 5 km te gaan lopen. Ik heb ondertussen ook mijn startnummer op de deurmat gekregen en ga zeker meedoen. Ons doel wordt het uitlopen en daar heeft hij een jaar aan gewerkt. Dat is toch echt super knap als je van 200 m naar 5000 m gaat in het afgelopen jaar, met nog de kanttekening dat zijn snelheid veel hoger geworden is. Ik houd u op de hoogte wat het gaat worden……