Stress? Niets doen helpt niet

Stress? Niets doen helpt niet

Category : Greet at Work

Stress? Niets doen helpt niet 

Bij de Universiteit van Nederland vertellen dr. Erik Scherder en dr. Kilian Wawoe ons hoe je een minder gestreste werknemer kunt worden. Eerst vanuit het perspectief van een organisatiepsycholoog, daarna verder uitgelegd door een neuropsycholoog.

Niets doen helpt niet

Wawoe, de organisatiepsycholoog, begint het college met zijn niet-wetenschappelijke definitie van stress: een verschil tussen wat je wil en wat je kan. Langdurige stress kan leiden tot een burn-out. Je bent vermoeid, cynisch over je werk en niet meer overtuigd van je eigen competentie. Naast de financiële schade die stress heeft voor de samenleving is er, nog belangrijker, persoonlijke schade.

Wawoe stelt dat je soms kan zeggen ‘ga alsjeblieft iets anders doen’, zoals bij de leraar die een hekel heeft aan leerlingen en de politieagent met straatvrees, maar dat zijn maar enkele gevallen. Thuiszitten is ook geen oplossing bij een burn-out, daar worden mensen niet beter van, in tegendeel. Het idee dat je door een vakantie van je werkstress verlost wordt, is dus ook niet waar. Organisatiepsychologen weten dat niets doen niet helpt, maar waarom?

Cortisol en muziek

Dat legt Scherder uit. Bij chronische stress wordt alsmaar meer geproduceerd van het stresshormoon cortisol, waardoor onder meer het geheugen achteruit gaat. Daarnaast valt de remming op emoties weg. Scherder laat aan de hand van de werkingen in het brein zien hoe je bij chronische stress cognitief kwetsbaar en emotioneel instabieler wordt. Maar daar valt ook wat aan te doen. Deze neurologische processen kunnen worden omgezet door uitdagingen aan te gaan en nieuwe dingen te leren. Deze moeten allemaal worden verwerkt in de hersenen en dit doorbreekt de vicieuze cirkel die het stresshormoon cortisol in werking heeft gezet.

En wat dwingt je hersenen om nieuwe indrukken te verwerken? Muziek, en vooral jazzmuziek. Kijk voor een stressverlichtend stuk muziek, en het heldere en toegankelijke college, de video hieronder.

 

Bron: http://www.nieuworganiseren.nu/toolbox/stress-niets-doen-helpt-niet/